[Layan resepi..] Sup Bebola Ikan Tenggiri.. sodap..


RESEPI : 
1/2 ekor ikan tenggiri
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 tangkai cili merah (dihiris halus)
Daun sup (dihiris halus)
1 sdb bawang goreng
1 sdt serbuk lada hitam
1 sdt garam
1 sdb tepung jagung
2 bungkus tahu lompong

Mula ambil isi ikan tu je dan masukkan semua bahan yang telah dipotong..

Kemudian kepal dan bentukkan bulat ye dan masukkan dalam tahu lompong..Dah siap ketepikan dan tulang tu tak payah buang la nanti masukkan dalam sup (ianya akan bagi rasa yang menyedapkan)

1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
Air secukupnya


Tumiskan bahan bertanda * yang telah ditumbuk hingga naik bau dan masukkan kulit kayu manis dan geng dia (",)..

Tambahkan air secukupnya masak hingga mendidih..Masukkan lebihan ikan tadi dan juga bebola ikan yang dah siap tunggu hingga masak..

Dah mendidih dan hiaskan dengan daun bawang, daun sup dan bawang goreng..


Dah siap, makan time dio panas.. hmmmm.. memberi kepuasan nikmat makan dan meletup-letup dalam mulut.. cubalah.. confirm makan bertamboh-tamboh.. hihi

Comments